Arie Willigenburg, kandidaat nr 7 (GroenLinks)

Op de vraag waarom ik nog op mijn leeftijd (73 jaar) op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen sta, wil ik graag een antwoord geven. Ik heb geleerd om niet alleen achterom te kijken, maar vooral ook vooruit.

Hoewel ik ben geboren in de hongerwinter, heb ik een vrij onbezorgde jeugd gehad. Ik groeide op in de stad Utrecht en was ook vaak te vinden bij mijn grootouders in Driebergen. De naoorlogse jaren waren sober. Mijn ouders leerden mij te delen. Dat deed je ook vanuit het geloof.

Veel heb ik te danken aan de padvinderij. In 1957 was ik op de wereldjamboree in Engeland. Je maakte kennis met jongeren uit vele landen van de wereld. Broederschap werd dat genoemd. Bij de padvinderij leerde je kamperen, zorg voor de natuur en veel meer. Je leerde ook hoe je dienstvaardig kon zijn. Lang ben ik actief geweest in de padvinderij. Ik was ook betrokken bij de oprichting van Scouting Azoelen in Den Ham. Zat daar ook in het bestuur.

Op de middelbare school werd de belangstelling voor de politiek gewekt. Wat mij erg bezig hield was de keuze die je vanuit je geloof kon maken. Boeiend vond ik Ds. Buskes die ook binnen de PvdA actief was. Ik heb later veel over de 'Doorbraak na de Tweede Wereldoorlog' gelezen. De Doorbraak was theologisch gefundeerd. De kerk zou leidinggeven aan maatschappelijke veranderingen in overeenstemming met de boodschap van het Evangelie. Nu ben ik lid van de “Linker Wang”, de religiewerkgroep van GroenLinks.

Na de middelbare school volgde ik de onderwijzersopleiding. Daar hoorde ik in 1962 over het boek “Silent Spring”. Van Natuurmonumenten was ik al jeugdlid. In 1972 maakte het boek “Grenzen aan de groei” grote indruk. Ik ben toen lid van de PPR geworden. Ik heb jaren in het basisonderwijs gewerkt en ben pas later speciaal onderwijs, pedagogiek, onderwijskunde en orthopedagogiek gaan studeren. Mijn specialisatie was onderwijsleerproblemen. Op mijn 62e heb ik nog een eigen praktijk gestart. Ik heb dat tot mijn 69e met veel plezier gedaan. Ik heb dus altijd contact gehad met kinderen, hun ouders en leerkrachten. Dat werk was alle moeite waard.

In mijn vrije tijd wandel en fiets ik veel. Kamperen is ook nog steeds een hobby. Ik speel trekharmonica. Lees veel boeken. Grote interesse hebben de Scandinavische landen, speciaal Noorwegen. Ik ben ook heel wat jaren voorzitter van de Scandinavische Vereniging Twente geweest. Afgelopen zomer heb ik nog grote delen van de pelgrimsroute het Olavspad gelopen, begonnen in Oslo en beëindigd bij de Nidaros Domkerk in Trondheim.

Door de jaren heb ik in diverse organisaties, ook in de kerk, mijn steentje bijgedragen. Op het ogenblik ben ik nog secretaris van de Reizigersvereniging ALMA. Een goed openbaar vervoer is voor veel mensen en het milieu heel belangrijk. Ik woon sinds 1975 in het mooie Twente, 10 jaar in Den Ham, 18 jaar in Vroomshoop en bijna 16 jaar in Vriezenveen. Alle dorpen in de gemeente Twenterand zijn mij even lief.

Aan het begin van dit stukje schreef ik vooral vooruit te kijken. De toekomst is belangrijk voor mijn kinderen en kleinkinderen. Ik wil mij graag inzetten voor een gezonde, een veilige en een sociale maatschappij. Ik denk dat het programma van PvdA/GroenLinks dat wil bieden. Daarom zal ik de nieuwe (steun)fractie bijstaan op het gebied van onderwijs, jeugdzorg en openbaar vervoer.